zwaanOnlangs kwam ik een nieuw woord tegen: Spiegoloog. Wow! Wat een mooi woord! En dat is precies wat ik doe! Ik ben toevallig ook psycholoog, maar wat me vooral trof was de verwijzing naar spiegelen. Eigenlijk is ‘spiegelen’ de belangrijkste vaardigheid die ik gebruik in mijn coachingsgesprekken. Ik geloof er namelijk in dat mijn klanten onbewust al heel goed weten wat goed voor ze is. Het is de kunst om die onbewuste kennis bewust te maken. Ik ben de spiegel waarmee ze naar zichzelf kunnen kijken.

Het talentenspel is een prachtige methode om op speelse wijze de wijsheid die in ieder van ons verscholen zit naar boven te halen. En vervolgens is het aan mij om te wijzen op de wijsheden die spontaan naar boven komen. Dat doe ik door ze te spiegelen aan mijn klanten. Veelal is het inzicht wat zo ontstaat al genoeg om verandering teweeg te brengen. Zo niet dan zoek ik met mijn klant verder naar een ander talent wat zich verder mag ontpoppen zodat er daadwerkelijk actie ontstaat.

Als psycholoog heb ik veel geleerd over wat mijn klant mogelijk kan helpen, maar als Spiegoloog laat ik ze dat zelf ontdekken. Alles wat je zelf bij jezelf ontdekt is zo veel authentieker en sterker dan wat ik ooit zou kunnen vertellen. Het gaat er niet om wat ik vind. Het gaat er om dat we allemaal zelf regie voeren over ons eigen leven. Ik laat mijn kandidaten zien wat ze diep van binnen al weten. Het klinkt alsof iedereen het kan, en misschien is dat ook wel zo, maar ik mag het beroepsmatig doen. Voor mij is dit het mooiste vak ter wereld. Want iedereen is mooi en uniek, en dat mag ik ze laten zien. We zien vaak onze innerlijke schoonheid niet tot iemand het ons spiegelt. Ja, ik ben een Spiegoloog!