Miranda van der Endt, is naast psycholoog, loopbaancoach en talentencoach ook hypnotherapeut en werkt als zorgverlener onder de naam Miranda van der Endt, psychologie en hypnotherapie. Kijk voor meer informatie op www.mirandavanderendt.com

Hypnotherapie is een vorm van therapie waarbij hypnose wordt gebruikt om iemand te helpen bij het aanpakken van bepaalde problemen, gewoonten of emotionele uitdagingen. Tijdens een hypnotherapiesessie wordt de persoon in een ontspannen toestand gebracht, ook wel een trance genoemd, waarin ze zich meer openstellen voor suggesties en visualisaties.

Hypnotherapeuten maken gebruik van verschillende technieken, zoals geleide visualisaties, suggesties en het verkennen van het onderbewustzijn, om positieve veranderingen te bevorderen. Hypnotherapie kan worden toegepast bij uiteenlopende zaken, zoals het verminderen van stress, het stoppen met roken, gewichtsbeheersing, het omgaan met angst of fobieën, het verbeteren van zelfvertrouwen en nog veel meer.

Het is belangrijk op te merken dat hypnotherapie geen magische oplossing biedt en het resultaat kan variëren afhankelijk van de persoon en het specifieke probleem.

Wat is hypnose

Hypnose is een staat van bewustzijn waarbij men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp. Hypnose is ontstaan in 1843 en werd in die tijd bijvoorbeeld gebruikt door artsen en tandartsen als verdoving bij operaties en in de psychiatrie.

Door hypnose kun je dus ontspannen en tegelijkertijd focussen of datgene wat voor jou belangrijk is. Het woord Hypnose (afgeleid van het griekse woord voor slaap) suggereert dat je in slaap wordt gebracht, maar voor hypnotherapie is een diepe slaap niet nodig. Wel wordt je in een trance gebracht die zorgt voor een diepe inspanning, die te vergelijken is met de remslaap. Je hoort alles en je kan gewoon blijven praten en tegelijkertijd kun je door te focussen gemakkelijker irrelevante zaken buiten je bewustzijn houden en concentreren op dat wat belangrijk voor je is.

Jouw onbewuste zorgt altijd voor jou. Denk maar aan het eten wat als vanzelfsprekend voor jou wordt verteerd nadat je het hebt gegeten en het bloed wat door je aderen stroomt zonder dat je daar controle over hebt. Door te focussen op je onbewuste processen krijgen we inzicht in wat jij nodig hebt.

Als therapeut ben ik er op gericht jou te helpen je problemen op te lossen en datgene wat jij nodig hebt in jezelf te activeren door gebruik te maken van hulpbronnen die al in jou aanwezig zijn.

Life isn't about waiting for the storm to pass, it's about learning to dance in the rain

Ik onderging twee hypnosebehandelingen bij Miranda. Ze gaf mij gelijk vertrouwen en liet merken dat ze goed luisterde naar wat ik allemaal vertelde. Bij de eerste keer liet ik mij in het begin niet zo gemakkelijk onder hypnose brengen. Daar vond Miranda vrij vlot een oplossing voor. Door wat er daar boven kwam ben ik nog een tweede keer teruggegaan. Nu ging de hypnose sneller omdat ik mij al vertrouwd en veilig voelde. Wat ik zeer prettig vond was dat Miranda heel duidelijk aangaf wat er ging gebeuren en dat ik niet volledig weg zou zijn, maar juist hyperbewust. Ik kon ook gewoon vragen stellen onder hypnose. Ik heb het gevoel dat ik in de tweede sessie hele grote stappen heb gezet om een ‘kindtrauma’ op te lossen. Ik voel mij sindsdien anders van binnen. Rustiger en lichter. Ook los ik dingen makkelijker voor mezelf op en blijf ik niet meer zo hangen in een negatieve roes. Miranda geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ze is doortastend, eerlijk en helder. Ze vindt niets raar. Een echte aanrader.’

Saskia van der Elst, theatermaker bij ToneelJuf