In de begeleiding van klanten kwam ik er achter dat het verlies van een baan beste wel ingrijpend kan zijn. Ook zag ik dat klanten soms gebukt gaan onder een trauma wat een gezonde loopbaan in de weg staat, en soms zelfs leidt tot ziekte en burnout. Hierdoor werk ik steeds meer geïnteresseerd in snel werkende technieken om dergelijke blokkades op te lossen en er voor te zorgen dat klanten weer vooruit kunnen. Daarom ben ik verder gaan leren en ben naast mijn werk als psycholoog en loopbaanadviseur ook hypnotherapie gaan gebruiken.

Hypnotherapie is een prachtig vak. En omdat het zoveel mogelijkheden biedt help ik nu ook cliënten met allerlei gezondheidsklachten. De vraag naar hypnotherapie is groot en dat is begrijpelijk, want het werkt supersnel en heel krachtig bij vele klachten zoals allergieën, verslavingen en burnout.

Ik gebruik ook hypnose om blokkades, angsten en belemmeringen weg te nemen en/of je weerbaarheid te vergroten. Hypnose (afkomstig van het Oud-Griekse _πνος (hupnos): slaap) is een kunstmatig gecreëerde staat van bewustzijn waarin men ontspannen is en geconcentreerd op een bepaald onderwerp.

Hypnotherapie is een complementaire behandeling. Dit wil zeggen dat het belangrijk is dat u eerst uw arts consulteert of er onderliggende medische oorzaken aan te wijzen zijn die in de reguliere zorg kunnen worden opgelost. Het hypnotisch consult kan dan naast deze behandeling lopen om uw herstel te bevorderen en te versterken. Soms echter is er geen direct aanwijsbare oorzaak voor uw klachten. In dat geval gaat Miranda van der Endt met u op zoek naar (mogelijke) psychosociale oorzaken van uw klachten. Soms heeft iemand bijvoorbeeld een trauma meegemaakt. Er is gebleken dat een trauma en onverwerkte pijn gevolgen kan hebben voor uw lichamelijk en psychisch welbevinden. Als er een psychologische oorzaak is zal de hypnotische sessie uw klachten verminderen of oplossen. 

Wat is hypnose

Hypnose is ontstaan in 1843 en werd in die tijd bijvoorbeeld gebruikt door artsen en tandartsen als verdoving bij operaties en in de psychiatrie. 

Door hypnose kun je ontspannen en tegelijkertijd focussen of datgene wat voor jou belangrijk is. Het woord Hypnose (afgeleid van het griekse woord voor slaap) suggereert dat je in slaap wordt gebracht, maar voor hypnotherapie is een diepe slaap niet nodig. Wel wordt je in een trance gebracht die zorgt voor een diepe inspanning, die te vergelijken is met de remslaap. Je hoort alles en je kan gewoon blijven praten en tegelijkertijd kun je door te focussen gemakkelijker irrelevante zaken buiten je bewustzijn houden en concentreren op dat wat belangrijk voor je is. 

Jouw onbewuste zorgt altijd voor jou. Denk maar aan het eten wat als vanzelfsprekend voor jou wordt verteerd nadat je het hebt gegeten en het bloed wat door je aderen stroomt zonder dat je daar controle over hebt. Door te focussen op je onbewuste processen krijgen je inzicht in wat jij nodig hebt om je goed te voelen en kunnen je onbewuste processen stimuleren en je zelfgenezend vermogen aanspreken. Met hypnose kun je eenvoudig contact maken met je onbewuste en deze inzetten als een onuitputtelijke bron van creatieve zelfheling.

Als therapeut ben ik er op gericht jou te helpen je problemen op te lossen en datgene wat jij nodig hebt in jezelf te activeren door gebruik te maken van hulpbronnen die al in jou aanwezig zijn en door jouw zelfregulerend en zelfgenezend vermogen te activeren. 

Hypnotherapie is een vorm van therapie, waarbij gebruik wordt gemaakt van hypnose/trance om klachten en problemen bij de wortel aan te pakken en blijvend op te lossen. Hypnose is dus een mengeling van concentratie, focus en aangename diepe ontspanning. 

Hypnose?

De meeste mensen die het woord hypnose horen denken aan het zogenaamde “showhypnose’’ wat de meeste mensen wel van tv kennen. Mensen gaan op het podium en alles draait om het vermaak van het publiek. En dat is ook waar het onderscheid met hypnotherapie ligt, hypnotherapie is voor jou!

Showhypnose laat overigens wel duidelijk de kracht van hypnose zien, dat je lichaamsfuncties en belevingen duidelijk beïnvloed kunnen worden. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond als iemand bijvoorbeeld zit te smullen van een zure citroen, als de suggestie “de citroen smaakt heerlijk zoet” gegeven wordt. Je herkent ook dit vast wel; Je zit een boek te lezen of een film zit te kijken. Opeens staat er een persoon in de woonkamer. Via de achterdeur naar binnen gestapt. Jij was zo verdiept in dat boek of film, dat je die persoon helemaal niet binnen hebt horen komen. Je focus is alleen gericht op het boek of de tv. Of als je in de auto rijdt, dat je opeens denkt, “Huh? Ben ik hier al?’’ Je bent een heel stuk kwijt. Je rijd als het ware op de “automatische piloot’’. Dit zijn allebei voorbeelden van lichte hypnose/trance. 

Tijdens de therapie heb je altijd alles zelf in de hand en ben je in controle. Want als je het nodig is kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. Denk maar eens aan het voorbeeld van trance in de auto. Als er iets afwijkend gebeurd op de weg, dan ben je onmiddellijk weer alert om te reageren. Dit wil dus zeggen dat op het moment dat jij in hypnose bent, jouw onbewuste nooit iets zal doen wat niet veilig is voor jou. Jouw onbewuste heeft altijd het beste met jou voor!

Onderbewuste processen

Je onderbewuste is verantwoordelijk voor een groot deel van jouw lichaam en geest, onbewuste processen als je ademhaling, je bloedsomloop, spijsvertering, het kloppen van je hart, het functioneren van je organen, knipperen met je ogen. Maar ook je emoties, je fantasie, je herinneringen, het gene waar je ’s nachts over droomt… Allemaal onbewuste processen. Per seconde krijgen we 11,2 miljoen bits aan informatie binnen en 60 van die bits verwerken we bewust. Ter vergelijking; 60 bit zijn 12 letters en de rest zijn twee dikke boeken. Per seconde verwerk je dus twee dikke boeken en dat doe je allemaal onbewust! 95% van wat we doen, zijn onbewuste processen. Sommige beweren zelfs nog meer! Dat betekend dat bewust iets gaan veranderen dus bijna niet te doen is. Je onbewuste verwerkt en regelt bijna alles, en dat is dus de plek waar je moet zijn om dingen te laten veranderen. Zoals Richard Bandler in de jaren 70 al zei; “your unconscious runs the show’’.

Hypnotherapie is bovendien bij uitstek geschikt om te achterhalen of er genezing mogelijk is via je zelfherstellend vermogen voor aandoeningen waar de reguliere geneeskunde geen verklaring voor heeft of geen remedie. In sommige gevallen is een bepaalde situatie niet te veranderen, maar kun je wel verlichting vinden door verandering te brengen in hoe je ermee omgaat. 

Je kunt bij Miranda van der Endt terecht voor het veranderen van gedrag zoals:

  • Angsten
  • Fobieën
  • Traumaverwerking
  • Depressies
  • Verslavingen
  • Allergieën
  • Burnout
  • Faalangst
  • Pijn
  • Darmproblemen

Tijdens de hypnose spoor je datgene op wat jou niet meer helpt of wat jou blokkeert en transformeer je dit zodat je andere keuzes kunt maken en lichter door het leven kunt gaan.

Ik onderging twee hypnosebehandelingen bij Miranda. Ze gaf mij gelijk vertrouwen en liet merken dat ze goed luisterde naar wat ik allemaal vertelde. Bij de eerste keer liet ik mij in het begin niet zo gemakkelijk onder hypnose brengen. Daar vond Miranda vrij vlot een oplossing voor. Door wat er daar boven kwam ben ik nog een tweede keer teruggegaan. Nu ging de hypnose sneller omdat ik mij al vertrouwd en veilig voelde. Wat ik zeer prettig vond was dat Miranda heel duidelijk aangaf wat er ging gebeuren en dat ik niet volledig weg zou zijn, maar juist hyperbewust. Ik kon ook gewoon vragen stellen onder hypnose. Ik heb het gevoel dat ik in de tweede sessie hele grote stappen heb gezet om een ‘kindtrauma’ op te lossen. Ik voel mij sindsdien anders van binnen. Rustiger en lichter. Ook los ik dingen makkelijker voor mezelf op en blijf ik niet meer zo hangen in een negatieve roes. Miranda geeft je een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Ze is doortastend, eerlijk en helder. Ze vindt niets raar. Een echte aanrader.’ 

Saskia van der Elst, theatermaker bij ToneelJuf

NFG

Voor Miranda van der Endt staan professionaliteit en betrouwbaarheid voorop. Om dit te kunnen waarborgen heb ik me aangesloten bij de NFG en blijf ik actief en laat ik me voortdurend bijscholen. Zo blijft de kwaliteit in ontwikkeling. 

‘Een NFG-hulpverlener helpt bij moeilijkheden die mensen ondervinden in hun functioneren als individu, als individu in relatie tot het eigen lichaam, tot andere mensen of tot de samenleving.’

Als NFG-hulpverlener heb ik oog voor de relatie tussen de somatische, psychologische en sociale aspecten. Doel is het individu in staat te stellen op bevredigende wijze naar eigen aard en mogelijkheden te functioneren.

Wil je weten of jouw zorgverzekeraar de sessie vergoedt? 

Bepaalde vormen van hulpverlening en therapievormen zijn uitgesloten. Doorgaans geldt dat alleen curatieve hulpverlening wordt vergoed. Coaching/ begeleiding valt buiten het vergoedingenbeleid van de zorgverzekeraar. Psychosociale hulpverlening en curatieve zorg wordt door de meeste verzekeraars vergoedt. 

Overzicht zorgverzekeraars

Een overzicht van zorgverzekeraars en de vergoedingsmogelijkheden* vindt u hier

*Het overzicht van het vergoedingenbeleid van de zorgverzekeraars is met de grootst mogelijke zorg samengesteld door de NFG. De NFG stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden en/of onvolledigheden

Gegevens Miranda van der Endt, Psychologie en Hypnotherapie

NFG Registratienr: 9194
Vakgroep: VPMW
Licentie CBCZ: 200478r
AGB code hulpverlener: 90108752
AGB code praktijk: 90067783

De wet Kwaliteit, klachten en geschillen ( Wkkgz ) is van toepassing op alle hypnotherapiesessies. De Wkkgz is een wet waar elke zorgproffessional zich aan moet houden. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over hypnotherapie en andere zorggerelateerde activiteiten in Uitgeest op https://mirandavanderendt.com.