Wandel naar een relaxter leven met wandelcoaching. Waarom zou je in een saai kantoor gaan zitten en praten over je problemen als je ook kan kiezen voor wandelcoaching in de prachtige natuur van de Noord Hollandse duinen?

Het kan natuurlijk zijn dat je jezelf voorbij bent gelopen. Of dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Misschien maak je kortsluiting door overbelaste hersenen? Ervaar je te hoge eisen of ben je bang om te falen? Bang om door de mand te vallen? Ervaar dan ook eens de kracht van door de natuur te dwalen tijdens een wandelcoaching.

Wanner je stress ervaart of onzeker bent is het heel heilzaam om eens doelloos rond te slenteren. Als je het lastig vindt om je hoofd leeg te maken, vul hem dan met eenvoudige gedachten geïnspireerd door de natuur om zo tot rust te komen. Vind je eigen natuurlijke tempo weer om te herstellen door de kracht van de natuur.

De kracht van de natuur

De natuur is een krachtig instrument, blijkt uit stapels onderzoek. Het helpt ontspannen, herstellen van stress, milder naar jezelf te kijken, steviger in je schoenen staan, helderder en creatiever denken. Roger Ulrich toonde eind jaren 70 al aan dat de natuur een positief effect heeft op je stemming. Vele andere onderzoeken volgden, waaruit blijkt dat contact met de natuur effecten heeft op de stemming en ervaring stress. Ook versterkt wandelen in de natuur ons probleemoplossend vermogen.

Er is meer: regelmatig verblijf in een natuurlijke omgeving blijkt goed te zijn voor je psyche. De kans op psychische problemen vermindert bijvoorbeeld met de helft als je minimaal een keer per week in een park of bos beweegt.

Wat maakt nu dat de natuur ons helpt? Wetenschappers hebben er verschillende theorieën over. Volgens de ‘attention Restoration Theory van Rachel en Stephen Kaplan (1989) heeft de natuur bepaalde kenmerken die helpen herstellen van stress. De kracht van de natuur zit ‘m volgens deze theorie erin dat je er even helemaal uit bent, je dagelijkse beslommeringen even achter je laat, waardoor je overbelaste brein de kans krijgt om dankzij ‘zachte fascinatie’ te herstellen. De grootsheid van de natuur helpt je afstand te nemen.

De aandacht die je in de natuur hebt voor alles is cognitief veel minder belastend en dat helpt je weer om je batterij op te laden. Volgens recente inzichten (Taylor, 2021) komt dit ook door de bijzondere vormentaal van de natuur. Zachte elementen maken dat je “lucht’ krijgt en het moeiteloze denken en ervaren wat hierdoor ontstaat helpt om tot verassende ideeën te komen. En wellicht helpt onze liefde voor de natuur ook een handje mee!

Wanneer wandelcoaching?

Ervaar je stress of worstel je met een dilemma of een innerlijk conflict? Het maakt niet uit wat je startvraag is. Wil je weer meer energie, een ander arbeidsperspectief of een stap maken in je loopbaan? Het mag allemaal, want uiteindelijk kom je zelf tot de benodigde inzichten en oplossingen door de inspiratie van de natuur en de vragen en de oefeningen die ik gebruik bij de wandelcoaching. Wel is het goed om te weten dat ik graag resultaatgericht werk en toe werk naar concrete stappen. Verwacht niet dat je alles op kan lossen in een sessie. Geniet ook van het proces waarbij je heerlijk wandelend in de natuur nieuwe bouwstenen krijgt voor een positiever en relaxter leven.

Wandelcoaching bij stress en onzekerheid

Zeker in het geval van stress en onzekerheid zijn er meestal patronen opgebouwd die al jaren op de automatische piloot worden uitgevoerd. Doordat er aandacht besteed wordt aan verlangens kunnen mensen die gestressed zijn en zich onzeker voelen weer gaan floreren als zij stappen zetten vanuit hun eigen intrinsieke motivatie.

Oude gewoonten zijn soms echter moeilijk te doorbreken. Je wordt door wandelcoaching steeds meer bewust van je motivatie, je verlangen en je gewenste resultaten en zet die om in acties, maar zet er geen druk op. Kijk met compassie en mildheid naar jezelf. Veranderingsprocessen kunnen snel gaan, maar kunnen ook intensief zijn. Geef jezelf de tijd om duurzaam te veranderen. Een gemiddeld traject beslaat minimaal 4 sessies, maximaal 10.

Lees meer over wandelcoaching op deze pagina: loop je stress weg