We moeten meer bewegen. We weten het allemaal, maar doe je het? Wandelen is een manier van bewegen die voor vrijwel iedereen toegankelijk is. Het kost je niets en je kan het doen wanneer je wilt. Bovendien is teveel zitten een steeds groter probleem gezondheidsprobleem aan het worden wat onze kosten van de gezondheidszorg opdrijft. Daarom doe ik buiten de sessies op mijn kantoor ook aan wandelcoaching in de prachtige duinen van Noord Holland.

Dat is fijn voor mij, maar het heeft ook veel voordelen voor mijn degenen die ik coach. Met name bij stress en burn-out zijn er veel voordelen te behalen door te wandelen en door wandelcoaching. Hieronder zet ik de voordelen op een rij in de ho0p meer mensen enthousiast te maken. Want minder stress, daar worden we allemaal beter van!

Een stressvolle periode? Ga wandelen in de natuur!

Wist je dat wandelen echt heel veel voordelen heeft? Uit onderzoek van de universiteit van Maastricht blijkt zelfs dat wandelen beter is dan een uur intensief sporten. Je kan ook gaan fietsen of hardlopen, maar wandelen helpt je misschien wel het beste om stresshormonen zoals cortisol uit je lijf te krijgen.

Wandelen helpt je te onthaasten. En zeker als je het in de natuur doet, dan prikkelt het je zintuigen en helpt je even gewoon lekker in het moment te zijn. Er gaat meer zuurstof naar je hoofd waardoor hersenactiviteit wordt gestimuleerd bij de verbinding tussen hersendelen en de aanmaak van nieuwe hersencellen. Stress, angst en depressie worden hierdoor verminderd.

Een rotdag? Ga de natuur in!

Uit onderzoek van Life Science blijkt dat regelmatig lopen helpt tegen een slecht humeur. Het kan je minder negatief maken. Onderzoek wijst uit mensen na 90 minuten in de natuur wandelen minder negatief over zichzelf denken. Dit komt omdat je tijdens het wandelen Kerosine produceert. Dit hormoon wordt ook wel eens het gelukshormoon genoemd omdat je je er beter door gaat voelen. Dit wordt aangemaakt wanneer je in beweging bent en /of mooie dingen ziet.

Je hoofd leegmaken

Even lekker wandelen tijdens de pauze op het werk verhoogd je creativiteit tot 60%. Dus loop je even vast met je werk? Ga wandelen. Een korte wandelen van 8 minuten zou al bevordelijk zijn voor je creativiteit. Daarom deden Steve Jobs van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook aan wandelend vergaderen. Ook Beethoven deed het al. Tijdens het wandelen kon hij zijn hoofd leegmaken en ontstond het ene na het andere muziekstuk.

Aandachtsvermoeidheid versus ontspanning

De vele prikkels van de huidige tijd, drukke banen, studies, maar ook intensief gebruik van beeldscherm en telefoon kost ons veel concentratie waardoor onze aandachtspanne snel uitgeput raakt. Je herstelt hier het beste van als je een andere vorm van aandacht gebruikt. Tijdens het wandelen in de natuur kijk je anders, je gebruikt meer en andere zintuigen.

Kortom: Wandelen doet al iets met ons. Het ontspant, we staan open voor nieuwe idee├źn en het stimuleert positiviteit en relativeringsvermogen.

Wandelcoaching bij stress en onzekerheid

Het is wetenschappelijk bewezen dat wandelen en dat in de natuur zijn helpt. Door in de natuur met een coach al wandelend te werken aan je problemen en/of je gewenste resultaat sla je twee vliegen in een klap. Je werkt aan je probleem, maar je ontspant ook. Los van het feit dat dit is een heel prettige en effectieve manier van coachen is zijn er tevens de volgende voordelen:

  • Wandelcoaching is bij uitstek goed inzetbaar bij stress en burn-outklachten. Terwijl het kalmeringssysteem wordt aangezet dat allerlei belangrijke herstelwerkzaamheden in ons lijf en brein verricht, helpen lichaamsgerichte oefeningen bij de bewustwording van de fysieke componenten van de stress.
  • De toegenomen creativiteit en positiviteit zijn helpend om te accepteren dat we zijn wie we zijn met mooie en minder mooie kanten.
  • Bij wandelcoaching ligt de focus op een gewenste toekomst waardoor op een ontspannen creatieve manier kan worden nagedacht over andere manieren om die te bereiken uitgaande van eigen krachten en talenten. Wat zijn je talenten? Wanneer kun je ze inzetten? En hoe zet je ze bewust in?

Of je nu wandelt met een vriend of vriendin, een coach of alleen, wandelen is goed voor je. Heb je last van stress of burn-outklachten, zoek dan professionele hulp. Wil je op een fijne manier werken aan verandering, schroom dan niet om het te combineren! Je bent bij mij in ieder geval van harte welkom!