Voor slanke mensen is het onbegrijpelijk, maar wie overgewicht heeft weet dat het niet makkelijk is om je leven om te gooien en gezonder te gaan leven. Ik ken het ook. Als psycholoog heb ik het proces bewust meegemaakt en ik deel hier mijn ervaringen. Ik hoop daarmee anderen bewust te maken dat je een lichaam hebt, waar je goed voor moet zorgen, want dat lichaam dient jou, maar Je Bent Niet Je Lichaam!

Niemand kiest voor overgewicht

Overgewicht is niet praktisch voor wie het heeft. Het zit in de weg bij je bewegingen. Het maakt je moe en in mijn geval ook onzeker. Je heb het idee dat anderen je sneu, zielig of ronduit lelijk vinden om aan te zien. In ieder geval is het statistisch een feit dat je bij een sollicitatie minder makkelijk wordt aangenomen dat een slankere sollicitant die net zo goed is.

Voor mijn gevoel heb ik altijd overgewicht gehad. Achteraf bezien viel het nog wel mee toen ik jong was, maar in mijn hoofd was ik nooit mooi of slank. Mijn zus was namelijk altijd al slanker dan ik. Terwijl we toch de zelfde ouders hebben. Ik leek op mijn vader, die altijd al een dikke buik had, en mijn zus leek op mijn slankere en energiekere moeder. Overgewicht hoeft niet erfelijk te zijn, maar een snellere of langzamere spijsvertering en verbranding kan wel degelijk erfelijk zijn. Ik wist altijd al dat ik meer van mijn vaders genen had dan mijn zus.

De ernst van mijn overgewicht is echter pas serieus geworden na de geboorte van mijn jongste zoon. Ik was zo klaar met diëten en letten op mijn lijn dat ik besloot om het even te laten gaan. Dat heb ik geweten. Binnen een paar jaar was ik weer zwanger. Dit keer niet van mijn een kind, maar van het overtollige vet van het teveel aan calorien wat ik tot me had genomen.

Vorige zomer kreeg ik klachten van mijn gezin. Ze maakten zich zorgen om mijn gezondheid. Een moeilijk gesprek want ik maakte me al langere tijd zorgen. Ik was snel buiten adem, kon niet goed mee op langere wandelingen en voelde me ronduit moe en energieloos. Er moest wat gebeuren. Heel gek, maar ondanks dat je de ernst er van inziet is het toch lastig om tot actie over te gaan. Dat betekent voor mij namelijk levenslang letten op mijn lijn. Eigenlijk wilde ik niet meer, maar uiteindelijk heb ik toch weer de stoute schoenen aangetrokken en ben gaan sporten.

Na 13 jaar ga ik eindelijk weer de goede kant op en dat voelt erg goed. Ik deel hier mijn ervaringen in de hoop je te inspireren om dat ook te doen, want overgewicht is in alle opzichten “zwaar”. Ik gun jou ook de “verlichting” die ik  heb ervaren.

 1. Bewegen

Iedereen weet dat je overgewicht krijgt omdat je meer calorieën tot je neemt dan je verbrandt. Bewegen is een manier om meer calorieën te verbranden. Om te gaan sporten heb ik veel drempels moeten overwinnen. Dit waren een aantal van mijn gedachten:

 • Help, ik loop voor gek als dikkertje bij de sportievelingen van de sportschool
 • In sportkleding zien ze nog beter hoe dik ik ben, dat wil ik niet!
 • Mijn niveau van sporten is zo triest dat ik echt niet mee kan doen met een groep

Ik heb geprobeerd om er onder uit te komen door op mijn eentje in de bossen hard te lopen, maar ik kreeg al snel last van mijn rug. Dat was dus ook niet de truc.  Een tijdje ging ik wandelen en dat was fijn, maar steeds een half uur rijden naar het bos koste me ook wel weer veel tijd voor 20 minuten tot een half uur wandelen. Uiteindelijk kreeg ik allerlei klachten in mijn bewegingsapparaat en dus wist ik dat ik wel moest gaan bewegen als ik niet voortijdig met allerlei beperkingen door het leven wilde gaan. Een personal coach vond ik te duur. De fysio in mijn dorp kost ook een bedrag van 12 euro per les en dus heb ik uiteindelijk samen met mijn dochter een all-in abbonnement op de sportschool genomen. We zijn begonnen met Fitness volgens een voor ons op maat gemaakt programma. Voor mij bestaat mijn programma er momenteel uit dat ik om de dag eerst een half uur wandel op de loopband en daarna spierversterkende oefeningen op de apparaten doe. Soms ga ik nog even extra door als er een spannende film op staat die ik af wil kijken. Eens per week probeer ik yoga of pilates te doen voor de stijfheid van mijn lichaam.

Ik voelde me snel beter. En uiteindelijk begon ik het zelfs  heerlijk te vinden. Even een paar uurtjes voor mezelf. Als ik me onzeker voel, spreek ik mezelf moed in door de bovenstaande ideeën in mijn hoofd om te draaien met bemoedigende teksten zoals:

 • Zij zijn dan wel slanker dan ik, maar ik trek me daar niets van aan: Ik heb het harder nodig!
 • Wat maakt het mij uit wat een ander van mij vindt. Ik weet dat ik meer ben dan alleen dit lichaam.
 • Mijn lichaam is het waard dat ik dit doe, want anders word ik echt niet oud.
 • Ik doe dit voor mezelf. Zij doen dit ook voor zichzelf. Ik doe net of ik deze hele zaal voor mezelf alleen heb.

2. Gezond eten

Mijn bourgondische levensstijl houdt in dat ik zo nu en dan graag iets lekkers eet en drink. Ik hou van zoetigheden en ben niet vies van een biertje, wijntje of iets sterkers.  De ellende is dat ik van al die lekkerheden alleen maar meer trek krijg. Ik geef eerlijk toe dat ik snel belust ben. Een handje chips is voor mij aanleiding om meer chips te eten. Zo ben ik natuurlijk ook aan mijn overgewicht gekomen, maar dat betekent niet dat het eenvoudig is om er mee te stoppen. Toch is het mij gelukt om te minderen omdat mijn gezin besloot gezamenlijk minder van dat lekkers in  huis te  halen. Dat helpt. Als die winegum niet voor de hand ligt, wil ik nog wel eens iets gezonds nemen.

Hier mijn tips:

 • Neem van niets teveel. Kun je moeilijk van iets af blijven, haal dat dan niet in huis.
 • Drink voldoende water. Vindt je het moeilijk om veel te drinken zoek dat niets wat je lekker vindt, maar waar geen calorieën in zitten zoals citroenwater (let wel op, want het is slecht voor je tanden) of thee.
 • Pas op met al te veel koffie. Koffie bevat ook water, maar onttrekt ook water aan je lichaam, dus als je veel koffie drinkt, drink dan ook een glas water erbij zoals de italianen ook doen.
 • Pas op met zoetigheid, want het brengt je lekkere trek op  gang en dat kan gemakkelijk worden verward met een hongergevoel.
 • Pas op met te snel afvallen, want als je snel afvalt is de kans groot dat je weer heel snel aankomt als je weer gewoon gaat eten. Dat is vooral het geval als je tijdens het dieet spierweefsel bent verloren. Je lichaam gaat dat weer aanvullen zodra het kan en houdt dan voor de zekerheid meer vet vast om tijdens een volgende periode van minder eten een reserve voor je paraat te hebben. Heel aardig van je lichaam, maar niet handig. Door tijdens het afvallen te sporten en zo geen spierweefsel te verliezen kan dit fenomeen voorkomen worden.

3. Redenen van teveel eten

Psychologisch gezien kunnen er veel verklaringen gegeven worden waarom je veel eet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je niet lekker in je vel zit of je mist iets waardoor je troost zoekt in eten. Het kan ook zijn dat je je gewoonweg verveeld en eten een afleiding voor je is. Het kan ook zijn dat er medisch iets met je aan de hand is. Daarom is het altijd aan te raden overgewicht ook met je dokter te bespreken. Je dokter kan je eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Beter ten onrecht gecheckt, dan te laat iets ontdekt!

Ik heb persoonlijk ook van alles geprobeerd. Van een medische check tot  alternatieve geneeswijzen. De medische check is belangrijk. Als er iets mis is met je is het van belang om dit te weten. Als er medisch niets aan de hand is, weet je dat het veilig is om je leven te veranderen en meer te gaan bewegen en evt -als je dat verkiest- te diëten. Ik denk graag dat alles heeft bijgedragen tot het uiteindelijke resultaat. Zeker weet ik dat niet, maar het gaat er om dat je uiteindelijk komt, waar je wil zijn en dat is, dat je je lekker in je vel voelt en voldoende energie hebt om de dingen te doen die je wilt doen. En hopelijk op een prettige manier heel oud worden.

Mijn persoonlijke favoriete boek met betrekking tot de mogelijke redenen van overgewicht is van Marianne Williamson: A course in Weight loss.