Onderzoek in de psychologie naar het verbeteren van geluk onderzoekt de eigenschappen, attitudes en gedragingen van mensen die blij zijn.

Uit een onderzoek blijkt dat mensen die graag risico’s nemen, meer tevreden en tevreden met hun leven zijn dan mensen die veilig spelen.

Het lijkt erop dat activiteiten die ons in het begin onzekerheid en ongemak kunnen doen voelen, feitelijk in verband worden gebracht met enkele van de meest gedenkwaardige en plezierige levenservaringen.

Of het nu gaat om het neurofysiologische voordeel van nieuwigheid, het gevoel van meesterschap, of het succes van het overstijgen van onze eigen verwachtingen, het nemen van risico’s om het onbekende te verkennen, vooral wanneer het in evenwicht is met vertrouwde goede keuzes, verbetert het leven.

Maar … Hoe zit het met het nemen van emotionele risico’s?

Zou je de afwijzing riskeren om het geluk te verbeteren?

Terwijl de meeste van de risico’s die worden besproken in het nemen van risicovol onderzoek gepaard gaan met uitdagende onbekende ervaringen van nieuwe voedselkeuzes tot parachutespringen, is het de moeite waard te erkennen dat ons geluk ook onvermijdelijk wordt versterkt door de emotionele risico’s die we bereid zijn te nemen.

Als mens is onze behoefte aan veilige en liefdevolle gehechtheid van primair belang vanaf de kindertijd.
Als zodanig is het niet verrassend dat de belangrijkste voorspeller van hoe gelukkig we zijn de kwaliteit van onze sociale relaties is.
De wens om positieve sociale relaties te hebben, kan riskant zijn. Of je nu een jong kind bent dat vraagt ​​om in de zandbak te spelen, een tiener die vrienden maakt op een nieuwe school, een enkele ontmoeting met iemand online, of een senior die deelneemt aan een nieuwe gemeenschap, het brengt het risico met zich mee dat je bang bent voor afwijzing.

Angst voor afwijzing

Net als de meeste andere angsten, kunnen mensen variëren in de mate waarin ze bang zijn voor afwijzing op basis van hun geschiedenis en levenservaringen.

Sommigen die geleden hebben met familie-afwijzing, zijn in het leven uiteengezet en verwachten het en vermijden het.

Sommigen zijn gezegend met zo’n acceptatie dat ze het nooit verwachten.

Sommigen kunnen hun angst voor afwijzing traceren tot een bepaalde periode in hun leven zoals de schooljaren.

Op elke leeftijd zijn velen overrompeld met een pijnlijke afwijzing.

Waarom het risico nemen van afwijzing?

Het riskeren van angst voor afwijzing is een cruciale stap in het vergroten van het geluk. Het is het risico waard, omdat het gaat om het overstappen op de geschiedenis, angsten en twijfels om zichzelf te durven waarderen en erop te vertrouwen dat anderen dit zullen doen. Hoe meer risico’s u kunt nemen, hoe kleiner het risico zal zijn.

Strategieën voor het afweren van risico’s

Beschouw enkele van deze strategieën als manieren om de angst en angst te reguleren die samenhangen met het riskeren van afwijzing. Ze kunnen het onverwachte mogelijk maken.

Cultiveer je nieuwsgierigheid

Als persoonlijkheidskenmerk vergemakkelijkt nieuwsgierigheid het nemen van risico’s. Nieuwsgierige mensen zijn meer dan anderen bereid om risico’s te nemen, omdat hun drang om iets onbekends te zien of te doen, de angst en angst die eraan verbonden zijn overstijgt.
Als hulpmiddel is nieuwsgierigheid een waardevolle strategie voor het nemen van risico’s die iedereen kan gebruiken.
Zodra je nieuwsgierig bent naar wat er zal gebeuren wanneer je mensen uitnodigt om in je boekengroep te zijn; vraag een man naar zijn nummer; of ontmoet de andere werknemers, je hebt de dynamiek opnieuw gedefinieerd.
In plaats van passief te wachten om te zien of je bent afgewezen, observeer je actief de uitkomst van een situatie. Het risico is nog steeds emotioneel, maar je hebt een intellectueel component toegevoegd.
Je hebt jezelf ook een beetje afstand gegeven waardoor de angst voor afwijzing wordt verminderd. Je bent zowel een deelnemer als een waarnemer geworden.

Toegang tot uw authenticiteit

Angst voor afwijzing zet ons er vaak toe aan om te negeren wie we werkelijk zijn ten gunste van wie we denken dat anderen willen dat we zijn.
In sommige opzichten verergert dit de mogelijkheid van afwijzing omdat de mogelijkheid om mensen te vinden die ons echt “krijgen” buiten de vergelijking wordt gelaten.
Een manier om de angst voor afwijzing van je ware zelf te bufferen, is je bezighouden met activiteiten, bezigheden en passies waar je van houdt, voor de liefde ervan … en om open en vriendelijk te zijn in het proces.
Wanneer muzikanten, atleten, vogelaars, hondenliefhebbers enz. Elkaar ontmoeten, hebben ze al een connectie.

Onderzoek uw verwachtingen en gedrag

Soms roepen we de reactie op waar we bang voor zijn. Vraag jezelf:

Ben je zo bezorgd over afwijzing dat je voorzichtig, stil of overdreven waakzaam bent in plaats van nieuwsgierig, open en vriendelijk?
Ziet u neutrale reacties als negatief om gekwetstheid of teleurstelling te voorkomen?
Zou uw “bang” uiterlijk verkeerd geïnterpreteerd kunnen worden als “boos?”
Verwacht u perfectie van uzelf en anderen, zodat u eigenlijk overkomt als veroordelend en afwijzend?
Ben je bereid om te overwegen dat je niet de enige persoon bent die bang is voor afwijzing in de kamer, club, klas of familie?
Sta je open om te bedenken dat de ongemakkelijke ouverture van interesse of vriendschap van de ander verre van perfect, maar echt is?
Ben je bereid om aan de lichte kant te kijken en de humor in een situatie te vinden?
Breng uw balans in evenwicht van de gevolgen

Vaak wordt onze angst voor afwijzing gevoed door negatieve herinneringen die ons behoedzaam houden en vermijden dat we onze sociale connectie riskeren.

In sommige opzichten is dit begrijpelijk omdat ons wordt gevraagd of bijna iedereen negatieve dingen beter en gedetailleerder dan positieve onthoudt. Het probleem is dat het de werkelijkheid niet nauwkeurig weergeeft.
Hoe vaak zien we de vijf complimenten over het hoofd en wijzen we op het ontslag of de kritiek van één persoon?

Alleen al het kennen van deze neiging kan ons helpen om kennis te nemen van zowel positieve als negatieve gevolgen.
Het voordeel dat wordt weerspiegeld in sociale experimenten is dat het sprankje hoop dat geboden wordt door de acceptatie van slechts één andere deelnemer, een verschil kan maken.
Neem aan dat de best-shake off-rest is

Het is gemakkelijk om te zeggen: “Ga uit van het beste” – het is moeilijker om het te doen.

Het is misschien makkelijker om te bedenken dat ongeacht wat er gebeurt, het risico van afwijzing het risico is. Het weerspiegelt de moed om in de toekomst over angst naar opties te springen. Het bevordert de veerkracht in vele aspecten van je leven.

Een mantra die ik nuttig vind, kwam vele jaren geleden van een van de basketbalcoaches van mijn zoon. Toen het team verloor, waren de spelers van streek en misten onvermijdelijk schoten, deze coach zou zeggen:

“Het is goed jongens – schud het af – elk schot is nieuw !!!

 

Bron: Deze tekst is een vertaling van een artikel geschreven door Suzanne Phillips, Psy.D., ABPP  op blogs.psychcentral.com